Досягнення консенсусу як метод прийняття рішення в громаді

Filed under Новини, Статті

Мобілізація – це концентрація способів і ресурсів для досягнення мети.

Мобілізація громади – це об’єднання способів і ресурсів громади, міжгалузеве та міжсекторне співробітництво у вирішенні проблем конкретної громади.

Розглянемо поняття «консенсус»:

1. Наявність єдності в поглядах двох або більше суб’єктів із ключових питань соціального порядку, які проявляються в єдності дій.

2. Метод, спосіб, форма відпрацювання та прийняття колегіальних рішень шляхом узгодження позицій сторін, досягнення узгодженості думок, знаходження прийнятних для всіх формулювань.

Слово «Консенсус» означає спільність, взаємодія, спільність думок почуттів, взаєморозуміння. Як певна практична система, консенсус не враховує активної згоди з боку кожного громадянина з якогось питання. Згода може виявлятися й у пасивній формі.

Однак головною особливістю згоди є визнання норм і цінностей, які об’єднують людей. Поняття консенсус відрізняється від поняття компроміс.

Компроміс – це погодження, що досягнуто шляхом взаємних поступок. Досягнення компромісу –це особливий процес прийняття рішень, які вимагають обмірковування й обговорення. Не варто досягати консенсус, коли в групі є розподіл влади або впливу.

Консенсус використовується для прийняття рішень, коли:

• необхідно прийняти вагоме, важливе рішення;

• лідер або лідери готові розподілити владу;

• є достатньо часу для обговорення проблеми;

• члени групи в змозі підтримати це рішення як своє, власне;

• всі члени групи готові працювати над втіленням цього рішення.

Досягнення консенсусу полягає в тому, що кожен член групи може позитивно відповісти на наступні питання:

•Чи вислухали і зрозуміли мою думку інші?

•Чи вислухав і зрозумів думки інших я?

•Чи буду я працювати над втіленням даного рішення як свого власного?

Під час опитування, яке стосується консенсусу, можна використовувати наступні техніки:

• Використання техніки голосування від «5 пальців». 5 пальців означає: «Я – за, повністю підтримую». Якщо показують 1 або 2 пальця, задайте питання: «Що потрібно, щоб їх було 5?». Це стимулює процес вдосконалення рішення.

• Жест великим пальцем (вгору, вниз, посередині). Питання: «Чи є щось таке, з чим ви не можете погодитися й що не можете підтримати?»

Необхідно уникати суперечок щодо захисту своєї позиції. Треба чітко пояснити свою думку, запропонувати іншим висловитися і врахувати їх думки, перш, ніж захищати свою думку.

Важливо шукати взаємовигідне, безпрограшне рішення. Не слід змінювати свою думку заради того, щоб уникнути конфлікту або для того, щоб прискорити досягнення згоди. Дуже швидке й легке досягнення згоди може викликати підозру. Важливо усвідомити, які міркування спонукали до певних висновків, встановити об’єктивні і справедливі критерії рішень.

Необхідно уникати ситуації, коли рішення приймаються більшістю голосів або шляхом жеребкування. Важливо врахувати думки людей щодо того, як зробити рішення більш реальним в аспекті його реалізації.

Важливо розуміти, що існує розбіжність думок. Цього слід очікувати й підтримувати. Така відкритість дозволить залучити кожного до процесу прийняття рішення. Розбіжності призведуть до розгляду більшої кількості альтернатив, які спираються на більший обсяг інформації.

Рішення щодо прийняття ініціатив (що буде чи не буде робити група, як і хто це буде робити, яким буде розподіл і використання ресурсів та ін.) підвищить відповідальність кожного.

Матеріал взято із: Анімація громадської діяльності.

You must be logged in to post a comment Login