Що робить команду ефективною?

Filed under Новини, Статті

Ефективна команда – це основа будь-якого успішного проєкту. Але що саме робить команду справді ефективною?  Тому пропонуємо розібратись із самим терміном «команда» та, які ключові елементи дозволяють команді працювати як злагоджений механізм і досягати найкращих результатів.

Команда – це група людей, яка характеризується узгодженою цілеспрямованою роботою спеціалістів, що працюють над вирішенням визначеного комплексного завдання, поєднуючи різні знання та використовуючи певні принципи взаємодії.

«Що перетворює групу людей на команду»?

Групу людей перетворює на команду:

– загальна мета, досягнення якої є важливим для кожного члена команди;

– потреба людей одне в одному для досягнення цієї мети;

– наявність лідера і довіра до нього з боку команди. 

Термін «команда» також можна визначити – як групу креативних людей згуртовану навколо одного лідера, що займаються спільною справою із задоволенням, сполучають свою особисту мету із загальною, і свідомо взаємодіють один з одним для її досягнення, а результатом їхньої справи є якісно новий продукт.

 Основні ознаки, якими характеризується команда:

  • Об’єднання людей для виконання спільної роботи;
  • Спільна мета;
  • Психологічне визнання членами один одного;
  • Взаємодоповнюючий склад групи;
  • Наявність колективної відповідальності;
  • Чітко визначений лідер.

Формування команди у організації є досить складним процесом, що вимагає високої управлінської компетенції, а для його здійснення необхідні кваліфіковані люди, які хочуть працювати разом. Важливо враховувати той факт, що процес формування команди та становлення її як зрілої структури охоплює певний період часу.

Встановлюючи відповідну позитивну атмосферу в колективі, заохочуючи співробітництво і співпрацю у процесі роботи в команді, взаємозалежність і довіра між її членами створюють основу для ефективного її розвитку.

Більш детальніше з матеріалом можна ознайомитись за посиланням: Неформальна освіта для розвитку громад

You must be logged in to post a comment Login