ГРОМАДА СЕЛА МЕЧНИКОВЕ БУДЕ ВІДРОДЖУВАТИ МЕЧНИКІВСЬКІ МІСЦЯ ТА РОЗВИВАТИ СІЛЬСЬКИЙ ЗЕЛЕНИЙ ТУРИЗМ

Filed under Новини

5 липня 2011 року о 16 годині у селі Мечникове відбулася інформаційна бесіда з мешканцями села, зацікавленими у розвитку зеленого туризму.

Зранку представники «Фонду сільських громад Дворічанщини» обійшли всі сільські двори, говорили з відкритими до діалогу селянами, інформували про свою діяльність, запрошували до співпраці у справі збереження історичної спадщини села та розвитку сільського зеленого туризму. Багато людей виглядали розчарованими та зневіреними, ще більше представників громади були не готовими до конструктивного діалогу.

В означений час до колишньої столової, а нині приміщення вже діючого осередку зеленого туризму, завітали 10 активних представників громади. Учасники зустрічі одразу відзначили той факт, що вперше за кілька останніх років знайшли можливість зібратися разом для того, щоб обговорити перспективи розвитку села. Активісти громади села Мечникове зійшлися на тому, що в їхніх умовах життя (безробіття, територіальна віддаленість від райцентру, природні та історичні особливості села) сільський зелений туризм є реальною можливістю самозайнятості. Поряд з цим була висловлена чітка позиція страху початку діяльності у цій сфері та невіра в успіх.

Організатори зустрічі запропонували громаді села Мечникове підтримку. Зацікавлені, але невпевнені у власних можливостях господарі Мечниківських садиб матимуть нагоду перейняти успішний досвід зайнятості у зеленому туризмі представників громади села Костилівка Рахівського району Закарпатської області у серпні 2011 року. Після повернення з Закарпаття для громади села Мечникове буде оголошений конкурс міні-проектів по облаштуванню садиб для сільського зеленого туризму. 4 перспективні ініціативи будуть матеріально підтримані «Фондом сільських громад Дворічанщини» в рамках проекту «Розвиток сільського зеленого туризму у селі Мечникове Дворічанського району Харківської області», що утілюється за фінансової підтримки Фонду Генрі Ноуена.

Також, під час зустрічі були сплановані першочергові заходи по відродженню садиби Мечникових, історичної спадщини села Мечникове. Було вирішено до вересня 2011 року відродити унікальний льох Мечникова. «Фонд сільських громад Дворічанщини» спільно з місцевою владою 14 серпня 2011 року організують районний сільськогосподарський Ярмарок та благодійний концерт народного колективу «Ярмарок» (м. Хрків). Залучені кошти будуть спрямовані на першочергові ремонтні роботи льоху Мечникова. Ця діяльність буде проведена в рамках проекту  «Ресурсний Центр активності громади на базі Дворічанського районного Будинку культури», що утілюється за фінансової підтримки Антикризової гуманітарної програми Міжнародного Фонду «Відродження».

Активісти громади Мечникове зобов’язалися організувати Толоку у селі, особисто взяти участь у ній участь та мотивувати до роботи сусідів. Вже цієї осені селяни планують використати унікальний льох цільово: насолити за місцевою рецептурою екологічно чистих Мечниківських овочів та фруктів!

 

You must be logged in to post a comment Login